Bagaimana untuk menghilangkan Hemroids - Pembedahan adalah pilihan terbaik?

Bagaimana untuk menghilangkan Hemroids - Pembedahan adalah pilihan terbaik?

Semakin, sebagai kadar hidup moden hidupkan, ia adalah menarik untuk mempercayai bahawa kemajuan dalam perubatan moden menyediakan satu penyelesaian segera kepada semua masalah kita. Ia adalah lebih-lebih lagi dengan masalah usia tua seperti bagaimana untuk menghilangkan hemroids. Keinginan untuk menetapkan cepat adalah dipergiatkan oleh sifat memalukan hemroids, juga dikenali sebagai buasir atau buasir. Pembedahan segera tumbuh di fikiran, kadang-kadang digalakkan oleh pakar perubatan terlalu bersemangat.

Dalam menghadapi godaan, ia sering bijak untuk mengambil langkah ke belakang untuk mendapatkan perspektif yang lebih baik. Pertimbangkan, adalah pengamal perubatan yang disediakan untuk minat anda? Berapakah peratus daripada pesakit hemroid yang disyorkan pembedahan dan apa bahagian sebenarnya memilih untuk itu? Apakah pelbagai kaedah pembedahan yang disediakan? Adakah ia menyakitkan, semasa dan selepas? Akan anestesia am yang terpakai? Adakah terdapat kesan sampingan? Adakah ia satu penyelesaian kekal? Sekiranya pendapat kedua diperoleh daripada doktor yang lain? Amat jelas, jawapan kepada bagaimana untuk menghilangkan hemroids bukan salah satu yang cepat.

Pada premis bahawa perubatan moden telah membuat kemajuan yang besar, kajian semula apa yang masyarakat perubatan berkata pembedahan hemroid mungkin pengajaran.

Pusat Minima Pembedahan dari Ohio State University menganggarkan bahawa 95% daripada pesakit hemroid boleh dirawat tanpa pembedahan. Tanpa mengulas hemroids luar, Pusat terus mengatakan bahawa teknik minimal adalah baik untuk merawat hemroids dalaman kawasan yang terjejas tidak mempunyai hujung saraf kesakitan.

Data statistik yang dibentangkan oleh Perpustakaan Negara AS Ubat sempena Institut Kesihatan Kebangsaan menyokong 95% Ohio anggaran. Dalam kajian AS 2004, terdapat 2036000 penghidap hemroid yang mendapatkan rawatan perubatan pesakit luar di hospital berbanding 38,000 yang dimasukkan untuk pembedahan. Itulah 98% yang telah dirawat, atas nasihat doktor, TANPA pembedahan. Mungkin, pembedahan tidak adalah penyelesaian yang jelas tentang bagaimana untuk menghilangkan hemroids?

Perspektif yang berguna sama ada untuk memilih pembedahan boleh didapati daripada dakwaan yang dibuat oleh pakar-pakar perubatan yang melakukan pembedahan hemroid.

Pakar bedah kolorektal terkenal Dr. Goh Hak-Su menyatakan bahawa "pembedahan buasir tradisional dilaporkan menjadi salah satu prosedur yang paling menyakitkan". Ini kerana pembedahan buasir konvensional melibatkan pemotongan cerucuk dari bahagian-bahagian badan yang kaya dengan hujung saraf deria. Risiko utama yang diketengahkan oleh Dr Goh adalah bahawa pemotongan tidak wajar tisu hemoroid boleh menyebabkan kehilangan 20% daripada kawalan sfinkter dubur! Bayangkan malapetaka yang mendatangkan apabila kita duduk di atas mangkuk tandas.

Dr Goh pakar dalam pembedahan "menyakitkan" buasir dikenali sebagai Longo dikokot haemorrhoidopexy. Walaupun dengan ini state-of-the-art teknik, beliau mengakui bahawa seperti setiap operasi pembedahan, komplikasi mungkin timbul, dari pendarahan kecil dan pengekalan air kencing untuk pendarahan utama dan kecederaan dubur. Oleh itu, dalam menentukan bagaimana untuk menghilangkan hemroids, akan sedar bahawa tidak ada perkara seperti pembedahan bebas risiko.

Bagaimana pula dengan apa yang dipanggil pembedahan invasif minimum yang tidak memerlukan rawatan di hospital? Sekali lagi, mari kita mendengar daripada pengamal perubatan yang lebih mengetahui. Pusat Kesihatan kolorektal yang menawarkan sistem banding guna mengkritik banding getah konvensional menyebabkan sehingga 29% daripada pesakit hemroid yang mengadu sakit selepas prosedur. Penggunaan pengapit logam bergigi untuk memahami tisu hemoroid itu dipersalahkan kerana kesakitan dan juga meningkatkan risiko pendarahan. Sakit dan panjang downtime selepas prosedur (masa purata kira kerja) adalah disebabkan oleh prosedur invasif minimum yang lain seperti pembekuan inframerah. Pusat juga mengkritik teknik-teknik yang lebih invasif seperti Hemorrhoidectomy dikokot dan Hemorrhoidectomy konvensional yang memerlukan ubat tahan sakit dan downtime sehingga 14 hari.

Daripada itu, persoalan bagaimana untuk menghilangkan hemroids melalui pembedahan nampaknya bergantung banyak pada yang pakar perubatan yang kami bercakap dengan. Sekali lagi, ada sebab untuk berhenti seketika dan tidak tergesa-gesa ke dalam pembedahan hemroid-apa jenis.

Adakah kita berkata tidak ada keperluan untuk berjumpa doktor untuk hemroids? Tidak sama sekali. Malah perkara yang pertama yang perlu dilakukan apabila terdapat pendarahan dubur berterusan adalah untuk berjumpa doktor. Tujuan utama adalah untuk mengesahkan bahawa pendarahan itu tidak disebabkan oleh keadaan yang lebih serius seperti kanser kolorektal atau dubur. Setelah hemroids didiagnosis, kita boleh membuat keputusan mengenai pilihan yang pelbagai yang boleh didapati untuk rawatan. Pembedahan mungkin menjadi penyelesaian. Tetapi lebih kerap daripada tidak, penemuan kami di atas membayangkan sebaliknya.

Ia akan diterangkan untuk mengetahui bagaimana 2036000 pesakit ditangani dengan masalah bagaimana untuk menghilangkan hemroids. Nah, laporan yang sama 2004 mendedahkan hampir 2 juta preskripsi untuk hemroids telah diisi di farmasi runcit. Topical (iaitu mereka digunakan pada permukaan badan) ubat-ubatan seperti pramoxine dan hydrocortisone dan najis pelembut seperti psyllium telah paling sering ditetapkan. Jumlah yang dibelanjakan adalah US $ 43m mengejutkan.

Tetapi komen yang paling menarik dalam laporan tahun 2004 adalah bahawa kebanyakan orang dengan hemroids tidak mendapatkan rawatan perubatan dan adalah diri dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan bukan preskripsi. Ubat-ubatan yang dibeli dari farmasi runcit adalah sama dalam alam semula jadi untuk pramoxine dan hydrocortisones. Jumlah kos ubat-ubatan hemroid dipercayai menjadi gandaan besar US $ 43m.

Malah, terdapat banyak kemungkinan lain tentang bagaimana untuk menghilangkan hemroids. Ramai daripada alternatif ini adalah bukan pembedahan dan juga bernilai mengingati.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar